fbpx

Natuurvriendelijk isoleren

Verantwoord en vleermuisvriendelijk isoleren

Bij spouwmuurisolatie is het van belang om rekening te houden met beschermde dieren. Deze zomer heeft de Raad van State de verplichte en kostbare natuurtoets geïntroduceerd. Het hoge prijskaartje schrok veel mensen af om te investeren in woningisolatie. Gelukkig is er nu een oplossing in de vorm
van natuurvriendelijk isoleren, waardoor individueel ecologisch onderzoek voor elke woning niet meer noodzakelijk is. Kok Isoleren heeft deze benadering al omarmd, zoals Pascal Kok van Kok Isoleren uitlegt.


Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof hebben samen gewerkt aan een tijdelijke aanpak voor natuurvriendelijk isoleren. Voor de middellange termijn worden er landelijk ‘Soortenmanagementplannen’ (SMP’s) ingevoerd. Gemeenten kunnen via deze SMP’s op regionaal niveau ontheffingen regelen van de wet natuurbescherming. Het ministerie heeft dit jaar 44 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze regeling, die in november wordt geopend. Er wordt ook verwacht dat er in 2024 een tweede fase van deze regeling wordt geïntroduceerd. Het concept van natuurvriendelijk isoleren is ontwikkeld door de provincie Utrecht. Deze benadering maakt het voor gemeenten en hun inwoners eenvoudiger om huismussen, gierzwaluwen en

vleermuizen te beschermen bij spouwmuurisolatie. Kok Isoleren heeft deze methode omarmd. “Natuurvriendelijk isoleren houdt in dat we rekening houden met de aanwezigheid van kleine vogels en vleermuizen”, zegt Pascal Kok. “Deze dieren verblijven vaak onder daken en in de spouwmuren van huizen, vaak zonder dat de bewoners daarvan op de hoogte zijn. Voordat we isolatiewerkzaamheden uitvoeren, zorgen we ervoor dat de dieren de mogelijkheid hebben om uit te vliegen, zodat ze niet in gevaar komen tijdens de werkzaamheden.”

Methodiek natuurvriendelijk isoleren

Behoud van natuur

Vleermuizen en vogels verlaten dagelijks hun nest op zoek naar voedsel. “Wij zorgen ervoor dat ze na het verlaten van hun verblijfplaats niet meer kunnen terugkeren naar de woning. We sluiten de openingen onder de dakrand af of plaatsen flappen voor de openingen in de spouwmuur. Pas nadat deze natuurvrije handeling is voltooid, gaan we over tot isolatie,” legt Kok uit. 

 

Een klein gedeelte van de woning wordt bewust niet geïsoleerd en vrijgelaten voor de dieren, terwijl de rest van het huis wel wordt geïsoleerd. Kok vervolgt: “We reserveren kleine ruimtes in de spouw voor de dieren, zodat ze er kunnen nestelen. Het is zelfs mogelijk om nestkastjes te plaatsen. Op deze manier kunnen bewoners profiteren van isolatie, terwijl de dieren een nieuw onderkomen krijgen.”

 

 

Verantwoorde isolatie

We vinden het belangrijk om ons werk op een verantwoorde manier te doen, met respect voor mens en dier. Natuurvriendelijk isoleren sluit naadloos aan bij dit doel.” Het team van Kok Isoleren heeft training gevolgd en onderhoudt nauw contact met een ecoloog. Hoewel natuurvriendelijk isoleren kosten met zich meebrengt, zijn deze aanzienlijk lager dan de kosten van een verplichte natuurtoets. “We moeten een extra dag ter plaatse doorbrengen om de
natuurvrije maatregelen te treffen. Het natuurvrij maken van een tussenwoning kost tussen de 250 en 300 euro. Voor hoekwoningen en vrijstaande woningen liggen de kosten iets hoger, maar ze blijven altijd onder de 1.000 euro. Met deze aanpak ben je verzekerd van verantwoorde isolatie. Het aanvragen van een verplichte natuurtoets kost daarentegen duizenden euro’s en is een tijdrovend proces dat meerdere jaren in beslag neemt.”

Efficiënt en milieuvriendelijk 

Natuurvriendelijk isoleren is niet alleen kosten effectiever dan het uitvoeren van een individuele natuurtoets, maar het gaat ook veel sneller. “We bereiden de woning vier dagen voor op de isolatiewerkzaamheden, waarbij we de dieren de kans geven om de woning te verlaten en voedsel te zoeken. Dit gebeurt buiten het broedseizoen en de winterrust van de vleermuizen,” besluit Pascal
Kok.


Wil je meer informatie? Vraag een gratis adviesgesprek aan om de mogelijkheden te ontdekken. 

Benieuwd naar wat het kost?

Vraag vrijblijvende offerte op

Ons Team

Wij van Kok Isoleren zijn al meer dan 45 jaar actief in gevelwerk en weten dus als geen ander wat goede isolatie doet met het wooncomfort. Met het juiste materiaal en onze kennis kunnen wij uw huis of pand voorzien van isolatie.